Löytöjä kujilta


Parasta lomailussa se, ettei ole suunnitelmia. Ei ollut tänäänkään, kun lähdimme tyttöjen kanssa tuulista päivää viettämään L´Isle sur la Sorguen katuja kulkien. Sillä tavalla päämäärättömästi haahuillen. Että mennäänkö vaikka tuohon suuntaan. Ja kun tuohon suuntaan menimme, niin kappas mikä löytyi! Musée du jouet et de la poupée ancienne. Pienen kujan päässä kurkisti tämä ihanuus. Ja niin sukelsimme tuulitukkana lelumaailmaan. Kaikilla silmät hämmästyksestä loistaen. Herttainen ja ystävällinen rouva näytti esitettä englanniksi samalla kun hän muutamalla sanalla kertoi museon perustajasta. Näytti vitriinistä vanhoja japanilaisia nukkeja, joita myös me saimme koskettaa. Tämän jälkeen itsenäinen kierroksemme alkoi. Ilman muita ihmisiä. Vain me tytöt. Valokuvaaminen oli sallittua. Oi onnea.



Museo oli täynnä upeita nukkeja, joista vanhimmat olivat 1800-luvulta. 6 erilaista "huonetta" täynnä ihastuttavia leikkikaluja, nalleja, nukkeja teekutsuilla, nukkien asusteita, asetelmia tivolissa, sirkuksessa, karavaaneissa. Kiersimme hartaasti ja keskittyen tähän upeaan paikkaan. Lapset olivat niin haltioissaan, että puhe muuttui kuiskauksiksi. Välillä kuului "äiti, äiti, tuu äkkiä kattomaan, tää on niin ihana!". Tuntui käsittämättömältä, että näillä ihanuuksilla joku lapsi on joskus leikkinyt. Pitänyt hyvää huolta. Hoitanut, hellinyt. Vaihtanut vaippaa. Kammannut tukkaa. Pukenut. Ruokkinut, pessyt. Silitellyt ja suukotellut nukkumaan. Tuudittanut uneen. Ehkä laulanut. Ollut äitinä. Isänä. Antanut rakkautta. Ehkä välillä torunutkin. Enemmän kuitenkin rakkaudella huolta pitänyt.



Tässä paikassa aika tuntui pysähtyvän ja nuket kuiskivat omia tarinoitaan. Kenen nukke sinä joskus olit? Mikä oli nimesi? Kuka poskeasi suukotteli? Kuka rutisti kainaaloon? Kenen kyyneleet kuivautuivat tämän nallen turkkiin?


Kiitos Sinä ihana herttainen mummo, ken jaksat pyörittää tätä kaunista museota. Sisäänpääsymaksu 3e/aikuinen, 1,5e/lapsi (7-12v, alle 6v ilmainen) ei päätä huimaa. Voi olla, että menemme tänne reissumme aikana vielä uudelleen. Niin paljon pieniä yksityiskohtia täynnä koko paikka, että näkemistä varmasti riittää päivälle toisellekin. Ps. Museossa on nähtävää ihan jokaiselle. Mie jätin vain ne tinasotilaat ym. kuvaamatta kun nämä nuket veivät huomioni ;)





Kommentit

  1. Oi että noista ihanan suloisista nukeista tulee väkisinkin oma lapsuus mieleen, ihastuttavia kuvia :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ajatuksien vaihtoa:

Suositut tekstit