Mihin voin vaikuttaa?


Mihin asioihin voit itse arjessasi vaikuttaa?
Mihin voit vaikuttaa jonkin verran?
Mitkä ovat asioita, joihin et voi vaikuttaa? 
Mihin näistä sait kaikista pisimmän listauksen: asioihin, joihin voin vaikuttaa? Vai asioihin, joihin en voi vaikuttaa?
Kun mietit jälkimmäistä listaa, onko todella niin, ettet voi millään näihin vaikuttaa? Helpottaako vai ärsyttääkö sinua tässä ajatus siitä, että asennetta/näkökulmaa vaihtamalla voisi kenties saada näihin asioihin helpotusta? Tai sillä, että hyväksyy asioiden olevan sitä mitä ne ovat, siten miten ne ovat?

On asioita, joihin voit vaikuttaa. On asioita, joihin voit pyrkiä vaikuttamaan. Ja asioita, joihin et voi vaikuttaa. Se, mihin voit aina vaikuttaa, on oma asenteesi, suhtautumisesi. Ajatella, miten helppoa, eikö? Elämä on oikeasti yksinkertaista. Me itse teemme siitä jatkuvasti monimutkaista. Hyväksymällä, näkemällä pimeyden joukosta valon, toivon, elämämme sujuu oikeastaan aika leppoisasti. Energian suuntaaminen siihen, mikä rakentaa, vahvistaa, vie eteenpäin on tehokkaampaa kuin menneissä rypeminen, puutteista nuriseminen tai negatiivisten ajatusten mielessä pyöritteleminen. Niillekin on sijansa, mutta niiden sijasta mieli kiittää juurikin toivosta ja valosta, joiden löytäminen mielen sopukoista on meidän vallassamme.
Emme voi muuttaa toisiamme, mutta voimme kukin omalla tavallamme kohtaamalla, kuulemalla, läsnäolemisellamme tehdä yllättävän paljon hyvää ympärillemme. Se, mitä tulee tilaan kun minä tulen tilaan, on oikeasti helppo arkemme muistuttaja siitä, mikä voima ja merkitys onkaan sillä, millaista tunnetta ympärillemme (tietoisesti tai tiedostamatta) ripottelemme , millaista tunneilmapiiriä mukanamme kannamme Vastuu siitä on meillä jokaisella. Se ei ole kenelläkään toisella.

Mitä tulee tilaan, kun minä tulen tilaan? Voisiko tällä aloittaa jokaisen aamun, työpäivän, palaverin, ihan minkä vaan tilanteen, missä ihminen kohtaa ihmisen? Kuka mukana kokeilemassa heti huomenna? Olen nimittäin aivan varma, että kantamalla vastuumme tunneilmapiiristä vaikkapa työpaikallamme tämä muistisääntö mielessämme, kaikki voittavat. Sillä hyvä huomataan ja hyvä lisää hyvää. Negatiivinen vinouma pitää kyllä itse huolen itsestään, siihen ei kallisarvoista energiaamme tarvita. Säästetään se mieluummin hymyihin, silmiin katsomisiin, tervehtimiseen, toisen olkaan taputtamiseen, kehun antamiseen, toisen kuulemiseen. Niihin asioihin, jotka saavat meissä, sekä antajassa että saajassa, sisäisen kuin ulkoisenkin valon lisääntymään. Vuoden pimeimpinä aikoina kaikki valo, myös se pienellä liekillä lepattava, on tervetullutta.

Kommentit

Suositut tekstit