Ranskan matkailua 8-v kertomana
Reissukuulumisia 8-v kertomana, s`il vous plaît:

"Olemme nyt olleet kaksi kuukautta pois kotoa täällä Ranskassa. Tultiin tänne autolla ja lautalla. Matka oli hyvin leppoisa mutta silti vähän kuuma koska mä veikkaan, että ilmastointi oli jo silloin rikki ja me mentiin aika kuumia maita läpi kuten Tanska, vaikka se ei ollut kyllä kuuma. Tukholma...mut sekään ei ollut kyllä kuuma. Saksa oli jo aika kuuma. Perillä Nizzassa oli jo tunne, että haluaisi jo kotiin mutta kun oli ollut vähän aikaa siellä talossa niin siihen alkoi jo tottua. Siellä Nizzassa uitiin paljon ja käytiin kerran huvipuistossa ja kerran ostoskeskuksessa. Muu aika me vaan oltiin ja käytiin leipomossa ja kaupassa. Ihan tavallista elämää elettiin. 

Nyt olemme olleet täällä toisessa paikassa Provencessa ja NYT on se tunne, että pakko olisi päästä kotiin. Mutta kun tekee kaikkea mukavaa niin se ajatus sitten vähä unohtuu. Esimerkiksi eilen sain uudet lenkkarit, koska vanhat ovat jo rikki ja ainakin likaiset. Täällä ollaan käyty erilaisissa kylissä ja ihan hirveästi kirkoissa äitin kanssa. Ollaan tutkittu tämän maan kulttuuria joka on ainakin erilainen kuin Suomen kulttuuri. Lasten pitää täällä käyttäytyä aikuisia kohtaan kiltisti esimerkiksi bussissa lasten pitää antaa istumapaikka aikuiselle. Ja miesten olisi hyvä työntää kaupassa kärryjä, ettei naisten tartteis.

Kylissä on tosiaan ollut paljon kirkkoja ja jäätelöpaikkoja. Ollaan varmaan joka kylässä syöty jäätelöä. Yleensä olen ottanut mangon tai minttusuklaan. Täällä maassa on hyvin paljon sorbettijäätelöitä, enemmän kuin Suomessa, mutta on täällä oikeetakin jäätelöä. Mutta sorbetti on täällä maassa parempaa. Olemme käyneet monissa sisustuskaupoissa ja ollaan ostettu paljon hajusteita, kynttilöitä ja vaikka mitä pikkuvihkoja. Tämän maan ruoka on hyvin paljon samanlaista kuin Suomen ruoka mutta kyllä on jo ikävä enimmäkseen karjalanpaistia. Sitä ei täällä kyllä kauhean helpolla saa! Ja karjalanpiirakkaa ja munavoita. Siis minä en oikeesti kestä! 


Tässä toisessa talossa on ihan hirveästi kissoja pihalla. Pari mustaa, yksi oranssi ja yksi valkoinen jossa vähän mustaa. Ne kissat ovat joskus meidän uima-altaan reunoilla makaamassa. Siinä ne tykkäävät olla, koska siinä on tiiltä ja nurmikkoa. Se tiili varmaan rapsuttaa niitä kissoja niin siksi siinä on aika mukava niiden olla. Olen huomannut, että tässä toisessa talossa on oliivipuita, päärynäpuita, omenapuita ja aprikoosipuita ja se on tosi hyvä, ettei niitä sitten itse tarvitse kaupasta ostaa. Vain aprikoosit olivat kypsiä ja se sato on jo loppunut. Muut ei ole vielä kypsiä. Tässä lähellä on sen niminen kauppa kuin Provence Halles, jonne tuodaan lähellä kasvatettuja vihanneksia ja kasviksia. Ja me ollaan käyty siinä monta kertaa. Leipomoita on täällä paljon ja tämänkin talon lähellä on leipomo joka on todella tarpeellinen ihmisille, koska sieltä saa tuoreet patongit. Me käydään joka päivä leipomossa. Se Provence Hallkin on todella tarpeellinen.

Täällä on niin kuuma, että meinaa jo vähän välillä kiukuttaa se asia. Hiki tulee niin helposti ja aina kun me tulemme kaupasta niin minulla on niin hirveän kuuma, kun meillä ei edelleenkään ole autossa ilmastointia. Odotan vähän kauhulla kotimatkaa, että mitä siitä kuumuudesta tulee. Täällä on ollut yleensä lämmintä +36 astetta. Haluaisin, että täällä olisi +24. Silloin olisi tarpeeksi viileää. Olen uinut tosi paljon. Sain uudet uikkarit, koska vanhat uikkarit menivät huonoksi kun olin uinut niin paljon. Alaosa ihan alkoi repeämään joten piti ostaa uudet. Ne eivät enää pysyneet päällä, vaikka en tehnyt siitä mitään numeroa. Aina vaan nostin kun meinasivat tippua. Mutta nämäkin uudet ovat jo menneet huonoksi, että vähän jo on sekin ärsyttänyt. Uima-altaassa olen enimmäkseen sukelluksissa. Haen sukelluspalloja ja teen voltteja ja kärrynpyöriä ja käsilläseisontaa. Olen paljon parempi sukeltaja kuin äiti, joka on sukeltanut vain kahdesti. Mutta se on tosi hyvin äidiltä, joka ei ole sukeltanut kymmeniin vuosiin koska on meinannut joskus hukkua. 

Täällä on ärsyttäviä ääniä, jotka tulee jostain heinäsirkasta, joka käkättää. Se on kaskas tai joku. Se ääni on ärsyttävä, koska se on tosi kova ääni. Kuuluu sisälle asti. Olen nähnyt myös lepakoita jotka ovat vähän iljettäviä. Tässä pihassa on myös laventeleita joihin äiti on ihan intona. Ne on ihan kauniita paitsi ne haisee iskan jollekin hajuvedelle. Äiti on täällä ottanut aurinkoa ja lenkkeillyt. Iskä on tosi paljon pyöräillyt ja katsonut enduroa. Ja myöskin uineet ovat molemmat. Pari kertaa on pitänyt äidin ja iskänkin hermostua. Iskä hermostuu, jos joku jättää ovia auki, koska meillä sisällä on niin kuuma. Äiti on hermoillut tabletin käytöstä, koska me ollaan vähän liikaakin oltu välillä tabletilla. Muuten perhe-elämä on mennyt ihan hyvin, ollaan yhdessä paljon pelattu ja uitu ja meillä on ollut ihan hauskaa. Mutta. Mä en halua tätä kyllä tehdä uusiksi, että kahdeksi kuukaudeksi tulisin reissuun. Maksimissaan viikoksi. Tämä kaksi kuukautta on ihan liian pitkä aika. Ihan vaan siksi että se on pitkä aika. Kuumuus. Minulla on ikävä omaa huonetta ja leluja. Vaikka täälläkin minulla on ollut omahuone mutta silti. Leluja ei ole kuin viisi. Kavereita on kuiteskin eniten ikävä.


Olen oppinut tällä matkalla että jokaisessa maassa on ne omat juttunsa ja että kellonaika on eri melkein jokaisessa maassa. Olen oppinut vähäsen tätä kieltä. Tai en oikeastaan sen enempää mitä jo edellisenä vuonna osasin. Mä en oikeesti suosittele tämmöistä kahdenkuukauden matkaa kenellekään. Tämä on vaan niin kuuma maa, että ihan hiki on tässäkin hommassa jo tullut! Odotan Suomesta kylmyyttä. Ja suomenkieltä. Koska tämä kieli on niin vaikeaa, että kun kerran kaupassa yksi mummo tuli minulle puhumaan niin en minä mitään ymmärtänyt. Minä vaan hymyilin ja nyökytin päätä. Ja taas nuo kaskaat...Nyt täytyy kyllä lopettaa. Hei hei ja terveisiä täältä Ranskasta. Pian nähdään!"

Kommentit

Lähetä kommentti

Ajatuksien vaihtoa:

Suositut tekstit