Näe minut
Milloin kysyit, mitä sinulle kuuluu? Milloin pysähdyit kuulemaan ohi kulkevaa työkaveria? Kuulemaan kiireen ja ihan hyvää ja ei tässä mitään taakse? Näkemään ihmisen kaiken sanojen takana? Hänet, jonka aamusta et tiedä, et näe mennyttä yötä, et tiedä, millaista tunnemyllerrystä mieli käy. Et kipua, surua, pelkoa, väsymystä. Ne kaikki helposti hymyn taakse kätkettynä. Sillä hymyllä pääset helpommalla. Hymyn taakse voit piiloutua. Hymyllä voit kertoa toisenlaisen tarinan. Kun et jaksa jakaa totuutta, paljastaa sisintäsi juuri siinä hetkessä. Kun et jaksa ottaa vastaan toisen lohduksi tarkoitettuja sanoja. Kun haluat olla. Sen hymyn takana. Ja että eihän tässä mitään. Mutta mitäs sulle?

Milloin kysyit itseltäsi, mitä minulle kuuluu? Vastatessasi ”ihan hyvää”, mietitkö oikeasti, mitä sillä tarkoitat? Mistä sinun ”ihan hyvä” koostuu, mitä siihen kuuluu? Ihan hyvää. Tosi hyvää. Ei hirveän hyvää. Näillä jokaisella eri merkitys niin sanojalle itselleen kuin myös kuulijalle. Herättävät eri tunteita. Saavat kuulijan virittymään eri tunnetasolle. Olemmeko arjessamme valmiita kohtaamaan nämä tunteet? Kun kollega, ystävä, kumppani kertoo, että kuuluu ihan hyvää. Tosi hyvää. Ei hirveän hyvää. Onko meillä aikaa pysähtyä ja kuulla sanojen taakse? Nähdä hymyn sisälle? Ottaa vastaan toisen suru, huoli, ahdistus, kiukku? Onko aikaa iloita toisen Tosi hyvästä? Kuulla Ei hirveän hyvästä? Nähdä neutraali Ihan hyvä? Onko aikaa kuunnella ja kuulla? Sillä kohtaamisissa et muuta tarvitse kuin korvat, jotka kuuntelevat. Korvat, jotka kuulevat mitä sinulle kerrotaan. Silmät, jotka näkevät, eivät tee tulkintoja. Eivät lue rivien väleistä. Suun, joka pysyy kiinni kun kuuntelet. Suun, joka harkitusti aukeaa. Toista tukien. Ymmärtäen.

Inhimillisyyttä. Ihmisyyttä. Sitä toivon sinulle, minulle, meille jokaiselle. Kun kohdataan kaduilla, toreilla, käytävillä. Että näemme toisemme, kuulemme, ymmärrämme. Sillä et voi tietää mitä aamu toi tullessaan, mitä yöhön mahtui. Mitä toinen sisällään kantaa. Sillä hymyn taakse voi helposti kätkeä piiloon suuret maailmat, joiden portit on Ihan hyvällä suljettu.


Kommentit

Suositut tekstit