Hyvän Mielen taitoja kera lapsien


Täytyypä nyt minunkin liittyä tähän Hyvän Mielen hehkutukseen. Siis ne Paremmat ja Oikeammat plogithan tästä ovat ansioituneesti jo kirjoitelleet, varmaan ilmaiseksi kirjankin ovat saaneet. Mulla on lasku tuossa laatikossa. Ihan ite makselen. Myös ne kortit, jotka samaan sarjaan kuuluvat. No juu, huono alkukevennys mahtavasta matskusta. Anteeksi.

Ihan mahtava setti tuli hankittua tätä Hyvää Mieltä. Taitoja. Niitä taitoja, joiden avulla elämä sujuu ilolla ja energialla. Ja mikä parasta, kuka tahansa voi oppia ja kehittyä tällä saralla. Omaa mieltään kun voi kehittää joustavammaksi. Varmasti kaikilla tätä kehityksen paikkaa löytyy. Ainakin jollakin mielen osa-alueella. Positiivinen psykologia, positiivinen pedagogiikka. I love. Hyvä mieli jokamiestaidoksi -kannatetaan. Ehdottomasti suosittelen jokaiselle luettavaksi MaarettaTukiaisen teoksen Hyvän mielen taidot. Tää nyt vissiin sitten se mainososuus, ilman mitään palkkioita, mutta tästä aiheesta "saarnaan" ja julistan ihan ilmaiseksi muutenkin. Tää on se mun juttu.

"Sä oot aina niin ihanan positiivinen!" Nyt tunnustus Sinulle, joka tälläkin viikolla minulle näin olet sanonut. En ole. Ei sitä aina jaksa, kykene, muista... Tottahan toki, siihen pyrin, mutta kyllä se toisinaan muistutusta vaatii, että se positiivinen vire pysyisi yllä. Ettei antaisi vaikkapa ulkoa tulevan vaikuttaa omaan ajatteluun, latistaa fiilistä.  Uskoisin, että näin se on meillä kaikilla. Että joudutaan välillä työtä tekemään itsemme kanssa. Mutta hei, onpa ihan mahtavaa, että tämä asia on hoksattu ja upeaa materiaalia on saatavilla. Voidaan katsos jokainen harjoitella asiaa. Vajavaisia kun olemme. Ehkäpä saadaan tästä se jokamiestaito. Ehkä oppiaineeksi kouluun. Jes! Tunnustan, että olen tätä omaan luokkaani vienyt... On mietitty voimauttavia kysymyksiä, valittu ja tutkittu voimakuvia, aistittu fiiliksiä, nimetty ja tunnistettu tunteita, mietitty, että mistäpä moiset, huomattu hyvä ympärillämme, toisissamme. Ilon kautta. Sillä ilman iloa ei ole mitään eikä kyllä opikaan mitään.

Tänään näitä Hyvän Mielen kortteja tutkittiin omien lasten kanssa. Pienempi oli aamulla sitä mieltä, että "tästä ei tule hyvä päivä" ja kun hän näin päättää niin melkein sen uskonkin. Perusteli pinaattiletuilla asiaansa. Kuumeessa olevalle siskolle kun aamulla ennen töihin lähtöä paistoin muutaman pinaattiletun, että selviäisi päivästä jollakin ravinnolla. Ja tämä oli sitten "epäreilua, kun tuo on koko ajan kuumeessa ja saa olla kotona ja saa vielä syödä pinaattilettujakin!" Riitti hällekin mutta eipä ollut syönyt koulusta tultuaan. Tosin unohti asian ja elo iloksi muuttui jo koulumatkaa yhdessä liukastellessamme.

Mutta kortit kiinnostivat. Ensiksi vedettiin pakasta randomilla kortit ja tutkittiin ihania kuvia. Mitä sulle tulee tästä mieleen? Mikä sinua viehättää tässä kuvassa? Onko jotain sellaista, mistä et tykkää? Missähän kuva on otettu? Millainen sää silloin on ollut? Jne. Vähän IE-opetushetki tuli mieleeni kun keskustelua kävimme. Luimme pohdintojen jälkeen tekstit ja niitä myös yhdessä mietimme. Vähän vaikeita jotkut asiat 7-v ymmärrykselle mutta avattuna auttoi.

"Mä valitsin tän, koska tästä mulle tulee mieleen Linnanmäki. Ja tää on ihanan värinen kuva. Ja mä haluaisin korkeelle maailmanpyörään, että näkisin koko maailman. Tässä lukee Teen hauskoja asioita niiden itsensä vuoksi." Mitä toi "itsensä vuoksi" tarkoittaa? Ai joo sitä, joo niin mä teenkin!" (7v).


Sitten levitimme kaikki kortit lattialle ja tällä kierroksella jokainen valitsi itselleen meiluisimman kortin vain ja ainoastaan kuvan perusteella. Hartaasti mietittiin ja mieluiset löytyi. Perustelujen kera. Seuraava kierros mentiin siten, että valitsimme kortit kuvan perusteella toisillemme. Mikä kuva mielestäsi sopii siskolle? Äidille? Ja jälleen asian äärellä suurella hartaudella ja harkitsevuudella. Ja oi, mitä ihania perusteluja, miksi tämän kortin sinulle valitsin.

"Mä valitsin tän sulle, koska tässä kuvassa ollaan vähän niinku me kaksi tyttöä, kävelemässä johonkin ihanaan paikkaan. Ja tää tekstikin sopii "Elämäni on seikkailua" hyvin meille kun me yhdessä matkustellaan niin paljon. Ja muutenkin elämähän on seikkailua!" (11v).

"Mä valitsin äiti sulle tän jossa käsi antaa pikkusia mansikoita. Säkin aina tuot puutarhasta niitä mansikoita tälleen samalla tavalla meille. Ja ne on niin hyviä. Tässä lukee "Teen hyvää itselleni ja muille" Täähän sopii äiti sinulle ku sä aina teet kaikille hyviä juttuja. Ja itellesikin. (11v).

"Mä äiti valitsin sulle tän missä on tää mikä tää nyt olikaan tää yks puu...niin koristeomenapuu, ku tää on meidänkin pihassa. Ja kun tässä on tää sydän niin se sopii sinuun. Mitä tässä niinku lukee...Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa. Joo, sä teetkin äiti niin, että oot aina auttamassa. Niin ja muutenkin toi sydän sopii kun meillä on niin paljon rakkautta." (7v ja 11v komppaa).

Että sopiiko Hyvän Mielen kortit lasten kanssa käytettäväksi? Täällä ainakin virisi keskusteluja, nousi upeita ajatuksia ja ihan kyynelkin vierähti suloisista sanoista. Hyvän mielen taidot taatusti vahvistuivat. Kyllä meillä näitä vielä uudelleenkin käytetään. Kiitos tekijöille. Suosittelen yhä aina vaan.


Kommentit

 1. Kiitos vinkeistä! :) Odottelen omaa tilaustani vielä saapuvaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mahtavaa postia sinulle tulossa :) Iloa kevään odotukseen!

   Poista
 2. Kiitos kivasta korttiesittelystä! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija <3 Eiks oleki kauniita kortteja upeiden ajatusten kera?

   Poista

Lähetä kommentti

Ajatuksien vaihtoa:

Suositut tekstit