Kesän lataukset


Kesälomaan kohdistuu paljon odotuksia, toiveita, haaveita. Suunnitelmia, ehkä myös velvollisuuksia. Perinteitä. Vieraita, vierailuja. Paljon kaikenlaista touhua ja tekemistä. Ja kuinka monesta lomapäivästä puhutaan? Kuinka kaikki odotukset, toiveet, haaveet, suunnitelmat mahtuvat lomapäiviin?

Kuinka usein loman lopussa olet todennut, mihin se loma menikään? Tai huomaat, etteivät suunnitelmat toteutuneetkaan? Tai toteutuivat, mutta et ehtinytkään lepäämään, olemaan tekemättä mitään, makaamaan silmät kiinni aurinkotuolissa vaikka olit niin haaveillut? Kuinka usein loman lopussa olet miettinyt, että kunpa aikaa olisi ollut enemmän ihan vain olemiselle? Edes yhden päivän verran?

   
Kesälomasta puhutaan usein akkujen lataamisesta. Ladataan akut, että jaksamme taas akkujamme käyttää. Entä jos loma ei lataakaan akkuja? Jokainen meistä viettää omanlaistaan kesää lomineen tai ilman. Kesä on iloineen ja murheineen samanlaista aikaa kuin muutkin vuodenajat. Silti asetamme juuri kesän lomamielelle hurjia odotuksia. Niin omalle kuin usein läheistenkin mielille. Leppoisa, iloinen, rentoutunut, onnellinen, kiitollinen. Koska loma. Kuka sitä nyt lomapäiviään hapanta naamaa katsoen haluaisi käyttää. Kuunnella jatkuvaa valitusta ja narinaa.  Lomamieli on viritetty tarkaksi huomaamaan tällaiset naamat, kuulemaan sanomattomatkin sanat, tulkitsemaan rivien välistä ja nenän asennosta. Lomamieli on niin täynnä kesän tuoksuisia odotuksia, tyyniä kesäiltoja, auringon ruskistamia olkapäitä, että arkinen napina tai grilliin toistamiseen tipahtanut nakki ei siihen välttämättä mahdu. Tai lomamieli on järkkynyt. Loma pilalla. Lomamieli on niin pyhä, että on väärin edes ajatella muita kuin lempeitä ja hyviä ajatuksia. Niitä ei ainakaan parane sanoa ääneen. Koska loma. Aika hurjia odotuksia lomamielelle, itse lomalle. Sille ajalle, jonka pitäisi ladata, rentouttaa, uudistaa.

Akkujen lataaminen on ainakin itselleni nimenomaan mielen lataamista. Kun mieli on levännyt, virtapankin on helpompi täyttyä, vahvistua. Sinne on helpompaa sujauttaa kesän kukkien tuoksuja, säilöä makuja, tallentaa rentouttavia äänimaisemia järven rannalta. Sinne mahtuu helpommin myös se grilliin toistamiseen tipahtanut nakki. Sukulaisen harkitsemattomat sanat, kumppanin ärsyttävät tavat, lasten kinastelut. Kun mieli on levännyt, sinne mahtuu yllättävän paljon arkea myös lomalla. Se sietää arkea myös lomalla. Se ymmärtää, että se arki lomalla on oikeasti hyvää. Koska arki on hyvää. Parasta. Kesällä. Lomalla. Aina.

Osalla meistä loma on jo pidetty. Osalla se jatkuu, osalla se on vielä edessä. Niin tai näin toivon, että pysähdyt hetkeksi miettimään:
Mikä asia jää sinua usein loman loppuessa vaivaamaan? 
Mille asialle olisit toivonut omistautuvasi enemmän lomasi aikana?
Olisiko mahdollista tehdä asialle jotain vielä tänä kesänä/loman aikana?
Mee ja tee.

Haistele, maistele, kuuntele, katsele. Pysähdy, hymyile, lepäile, oleile. Kesäkalenterissa vähemmän on enemmän. Kesän ihania hetkiä jokaiselle! 


Kommentit

Suositut tekstit