Nuorelle kesätöitä

Kesä menee toisilla lomaillen, toisilla töitä tehden. Muistissa ovat kesät, jotka opiskeluaikana kuluivat kesätöiden merkeissä. Ei silloin kesää kokonaan lomailtu. Olen ollut onnekas, koska olen
saanut tehdä kesätöitä kaikkina nuoruuteni kesinä. Rippikoulun jälkeen muutama kesä vierähti seurakunnan töissä. Nautin suunnattomasti rippi- ja lastenleirien järjestämisestä, ja leiriläisten kanssa viikot vierähtivät niin mukavasti, että muistan välillä ihmetelleeni, että miksi tästä maksetaan! Kesätöitä haettiin aktiivisesti ja pienessä kotikunnassani kesätöitä järjestyi varsin helposti. "Kyllä töitä aina tekevälle riittää" kotonamme sanottiin ja se piti paikkansa. Oli kesiä hautaustoimiston keittiössä pitopalvelutehtävissä, mansikanpoimijana, grilli-kioskilla, vuodeosastolla. Kaikista näistä tehtävistä kokemuksia kertyi ja jokaisella työpaikalla oli aina jotain uutta oppia annettavana. Ja se, että sai "omaa rahaa" oli luksusta. Muistan myös tehtävien vastuullisuuden. Sen kuinka työnantaja luotti nuoreen kesätyöntekijään. Luotti, vaikka minulla ei todellakaan ollut aiempaa kokemusta alasta. Oli vain työtä pelkäämätön ja positiivinen asenne. Niin sitä grilli-kioskilla paistettiin hampurilaisia, ranskalaisia, hodareita ja hyvin asiakkaille maistui vaikka välillä grillimausteen korkista tuli vähän reilummalla kädellä. Tupakkaa myytiin ja itselleni vieraalla maaperällä tässä asiassa kun olin (ja olen edelleen), muutama teinille "niin nolo" tilannekin sattui. Mistä sitä voi tietää mikä on Rizzla, ja kun aikansa askeista sitä etsii niin neuvoohan asiakas lopulta tietämätöntä. Ja Pohjois-Karjalan murteella puhuttuna jokkaiselle askillekkii löyttyy omat nimesä, niin tiiäppä siitä sitten jotta mittee luatikkoo tarkottaavat. Muutenkin kun olivat niin vaikeita tupakkamerkit.
Vuodeosasto kesätyöpaikkana on itselleni ollut kaikista vaikuttavin paikka. Kiire, rutiinit...missä pysähtyminen, juttuhetket, valokuvien katselu yhdessä dementoituneen kanssa? Ei ole aikaa, vastattiin. Minusta aikaa olisi ollut. Tuntui pahalta jo silloin, nuorena tyttönä. Tiesin, että minusta ei ole tähän työhön tätä kesää pidemmäksi ajaksi. Toki hyvää hoitoa jokainen sai ja arki rullasi, vähän liiankin rutinoidusti. Onneksi asiat ovat menneet eteenpäin ja asiakaslähtöisyydestä on tullut näkyvämpi osa tälläkin saralla.
Tänä päivänä nuorten kesätöiden saaminen on lähes verrattavissa lottovoittoon. Moni nuori haluaisi tehdä töitä, koko kesän kestävä lomailu tuskin suurimmalle osalle on itse tarkoitus. Mistä sitten saat töitä jos "suhteita" yrityksiin ja työnantajiin ei ole? Selvää on, että kotoa sinua ei kukaan tule töihin hakemaan. Oma aktiivisuus ja sinnikkyys ovat avainasemassa, eivätkä nekään aina välttämättä riitä. Huomasin toukokuussa paikallisella facebook-kirppis sivustolla muutaman nuoren kesätyöilmoituksen. Vau, miten reippaita ja yritteliäitä nuoria, toivottavasti joku heidät palkkaa, ajattelin. Tänään aloitin pihamaamme kitkemisen ja kaverinani puutarhassa hääri yksi näistä ilmoituksen jättäneistä nuorista. Ei siksi, ettenkö itse saisi kesän aikana pihatöitäni tehtyä. Saisin kyllä ja tykkään hääriä pihan parissa mutta näin tärkeäksi tarjota työtä innokkaalle nuorelle, joka jäi ilman pidempi aikaista kesätyötä. Kiitollisin mielin nuori otti työtehtävänsä vastaan, ja kitkemisen lomassa ehdimme jutella niitä näitä. Pihaurakka siis aloitettu ja huomenna jatketaan. Toivottavasti ei ahdistunut karjalaisen naisen puheliaisuudesta ;)
Haaste sinulle lukija: löytyisikö sinultakin jokin tehtävä, jonka voisit antaa kesätyötä vaille jääneelle nuorelle? Ikkunanpesu, viikkosiivous, puutarhatyöt, lastenhoito...tehtävän ei tarvitse kestää montaa tuntia, jo pienikin työtehtävä riittää ja tuo tunteen, että olen tärkeä ja työpanostani tarvitaan. Veikkaan, että suurimmalta osalta löytyisi. Kukkaroasi tämä tuskin lopullisesti tyhjentää. Jätät pari alennusmyynti-ostosta tekemättä, just ne mekot, joita et kuitenkaan koskaan käytä mutta ostit kun "halavalla" sait. Nuoren palkkaaminen on oikeasti pieni juttu sinulle mutta iso asia nuorelle. Meidän perheessä nuoria palkataan jatkossakin, tekevälle löytyy aina tekemistä. Ihan kuten meille lapsena opetettiin.

Kommentit

  1. Ajattelen samoin, viime viikolla meillä olikin nuori lastenvahtina. Vaikka vahti olisi löytynyt ihan mummovoimistakin... Mutta mielestäni on tosiaan tärkeää antaa nuorelle kokemus kesätyöstä, vastuullisuudesta ja kaikesta mistä kirjoitat. T kirsi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ajatuksien vaihtoa:

Suositut tekstit