Tekstiviestittelyn vimmaaSanomalehti, Tyyli, Suuntaus, NeourbanTiedättehän sanomalehtien tekstiviesti-mielipide palstan? Sen, mihin voit lähettää nasevat kommenttisi näppärästi, kun jokin asia mielessäsi kaihertaa? Tai jos haluat ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin omilla viisailla ehdotuksillasi? Sinähän kun tiedät, miten Kreikan kanssa olisi pitänyt toimia ja miten olikaan asia aikoinaan euroon liittymisen kanssa? Että ne markat takaisin. Mielipide-tekstiviestissä sinun ei tarvitse pelätä, että sinut tunnistetaan kommenteistasi. Edes niistä vähemmän laadukkaista. Viestit julkaistaan nimittäin nimettöminä. Ainakin täällä Pohjois-Karjalassa ilmestyvässä sanomalehdessä.

On kuulkaa hauskaa kesälukemista, nämä lehden tekstiviestit. Hauskaa, toisaalta säälittävääkin. "Pidä kiinni emännästäsi, etteivät muut vie"-tyyliset viestit ovat moneen kertaan palstalla tavattuja. "Varakkaan miehen etsijä, minun rahat ei ole sinun!" Ettäs tiedät, sinä kesäkiimoissasi miestä metsästävä, tai kotoasi karannut. Joskus joku kirosi kuntosaleja ja jumppia, että kun niihin naisen päästi niin avioero tuli. On lenkkireissullakin joltain emäntä kadonnut, eikä takaisin ole tullut. Muut veivät. Virolaiset todennäköisesti.

Ranskan Matkailijoita, KäsittelyTekstiviesti-mielipiteet ovat ajanhermolla ja kumpuavat paikallisista asioista. Viesteissä esille nostetut "ongelmat" osaavat olla maakunnasta riippuen erilaisia. Kokemusta on Pohjois-Karjalan, Tampereen seudun kuin eteläisen Suomen sanomalehdistä. Tietynlainen negatiivisuus paistaa monissa viesteissä. Varmaan joka puolella Suomea. Valituksen aiheeksi riittää mikä tahansa asia. Toki en vähättele, itselle tuntuva vähäpätöinen asia voi oikeasti toiselle olla isokin ongelma, ja jokaisella on oikeus tuntea niin. Taannoin Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck totesi meidän olevan mukavaa kansaa mutta ihmettelevän yhtä asiaa: Miksi valitatte koko ajan? Tärkeä havainto, jota jokaisen olisi hyvä miettiä. Ainakin välillä.

Mutta siihen paikallisuuteen. "Jos Pohjois-Karjalaan laitetaan myös venäjänkieliset kyltit ja tienviitat, Putin katsoo alueen pyrkivän/kuuluvan Venäjään! Valopäät, lopettakaa heti!" Tämmöinen huoli ja hätä täällä kotiseudulla muutama päivä sitten. Olisiko sama asia esillä Hesarissa, ehkä ei. "Missähän on sellainen tv-kanava kuin Alfa? Jäi Hopeinen Harmonikka katsomatta. Miksi ei voitu näyttää normaalilla kanavalla?" Harmitus havaittavissa ja ymmärrän harmin, ei täällä nettiyhteyskään ole itsestään selvyys, saatika "outojen" tv-kanavien löytäminen.

Sanomalehdet, Virtaa Leeuwarden, PainaKesäaikaan lapsista ja vanhemmista riittää myös tekstiviestittelyä: "Vanhemmat: älkää pakottako lapsianne rippikouluun jos on "elämän paskin viikko". Vai rahanahneusko syynä?" Kyseli joku. "Lapset haluaisivat leikkiä ja tutustua, mutta vanhemmat kierrättävät ympäri kyliä näytillä eivätkä päästä. Ovat itsekkäitä vanhempia." Tiesi toinen kertoa. Kesän liikennekin kilvoittaa kielenkannat: "Moottoripyörä pitäisi lailla kieltää 50-vuotiailta jos ei koskaan ennen ajanut nuorempana. Tulee pahaa jälkeä." Menisiköhän lakiehdotus läpi...

Kehitysideoitakin esitetään aktiivisesti. Ja niitä, että kyllä minä tiiän, miten olisi pitänyt tehdä. Varsinkin maamme päättäjille löytyy lähes jokaisesta lehden numerosta terveisiä, jostain syystä usein vähemmän kiitteleviä. Pari päivää sitten lehdessä oli terveisiä lounaspaikkoihin: "Olen lounaspaikan asiakas, en pöydän siivooja. En ole töissä siellä, siksi jätän astiat pöytään. Siinä nuorelle työtä! Haastan ensin ABC-asemat." Jokohan ensi kesänä kesätöitä liikenisi useammallekin nuorelle? Olisiko tässä ratkaisu nuorten kesätyöpaikkapulaan?

Sanomalehti, Sininen Ovi, PaperiJa taas se löytyi, lempiaiheeni, opettajien kesäloma: "Nyt kaikki opet ja diakonit kesälomalla lähimmäisen rakkauden nimissä palkattomiin rengin töihin miljonääri Nalle Wahlroosin suurtilalle Halikkoon." Jep...valitettavasti viestisi tuli niin myöhää, että tässä alkaa olla jo kiire. Tää kesäloma nimittäin loppuu kohta, meni ihan liian nopeasti...mutta, pistetäänpä korvantaakse ensi kesää ajatellen...NOT. Onneksi joku muu, tod.näk. opettaja ehti jo vastaamaan puolestani: "Voisitko osoittaa sen verran lähimmäisen rakkautta, että hoitaisit omat asiasi, etkä puuttuisi toisten lomiin? Mene itse lomallasi maatilalle töihin jos lähimmäisen rakkaus rinnassasi läikehtii!"

Sää on puhuttanut meitä kaikkia tänä kesänä. Turhaahan se on, tiedetään, mutta tätäkin kirjoittelen laiturinnokassa ja kananlihaksi on pistänyt nahkan useampaan kertaan. Että olisi tässä sanananen sanottavana minullakin aiheesta Suomen kesä. Joku fiksu kuitenkin totesi tekstiviestissään että "Pitää olla iloinen, että ylipäätään on säitä." Näinpä juuri. Lieneeköhän lähetäjä itse Matti Nykänen kun vähän "nykäismiltä" kuullostaa...

Loppuun kevennys ja terveiset kaikille rakkaille golfin ystäville:
"On suloista, kun lapset työntävät nukenvaunujaan ja leikkiautojaan nurmella. Mutta että aikaihmiset vetelevät golfkärryjään - joutavilla jotain." Mukavia kesäpäiviä kaikille!

Sanomalehti, Päivälehden, Tagblatt

Kommentit

Suositut tekstit