Visit Koli

Vietämme perheemme kanssa usein aikaa Kolilla upeissa kansallismaisemissa. Lähellä kun sijaitsee isäni kotipiha, jossa olen viettänyt kaikki lapsuuteni kesät. Eilen mieheni teki pyöräilyn merkeissä Kolin maastopyöräreittejä tutuksi ja tänään suuntasimme kulkumme Kolin maisemiin pienelle päiväpatikoinnille lapset ja ukki mukanamme.

Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara Pielisen rannalla Lieksassa. Koli on Suomen kaunein luontomatkailukohde, usko pois. Koli tunnetaan kansallismaisemasta ja Kolin kansallispuistosta. Vaaramaisemia, järviluontoa, harvinaista geologiaa ja kaskiperinnettä vaaliva kansallispuisto houkuttelee vuosittain paljon matkailijoita. Tänäänkin väkeä riitti ja oli ilo seurata ihmisten "wow" huokailuja ja useiden eri maiden matkaajien retkeilyä luontopolulla. Juu, tää on meidän Suomalaisten kansallismaisemaa ja olemme tästä syystäkin ylpeitä.


Koli on valkoista kvartsiittia, ja sen laella on suuria puuttomia, paljaita valkoisia kalliopintoja. Kolin tärkeimmät huiput ovat Ukko- ja Akkakoli, (ehkä nimetty vanhojen jumalien mukaan), sekä Paha-Koli, jossa on jyrkkä seinämä. Kolin korkein kohta on Ukkokolilla. Lapset nauttivat kallioilla kiipelystä. Ja vaikka äitiä heikotti lasten rohkeus kurkkia alas kallioilta, lasten ilo ja into meni heikotuksen edelle. Ja menin itsekin perässä. Kukaan ei onneksi tippunut eikä edes liukastunut. Hyvät lenkkarit kannattaa kuitenkin olla jalassa kun Kolin kallioilla liikut.


Kolin kansallismaisemia voi ihailla korkeiden rinteiden huipulta tai Pielisen aalloilta. Kolissa yhdistyvät järvi-Suomen ja vaaramaisemien parhaat puolet. Suomen viidenneksi suurin järvi Pielinen, metsäiset maisemat, saaret sekä Kolin vaarojen jylhät piirteet luovat upean kansallismaiseman. Koli on aktiivisen luonnossa viihtyvän paratiisi, tekemistä ja kokemista riittää kaiken ikäisille. Kansallispuiston polut kutsuvat kokemaan kansallismaiseman omin jaloin. Matkailu on sovitettu tarkoin yhteen kansallispuiston suojelutehtävien kanssa. Luontokeskus Ukon matkailuneuvonta palvelee matkailijoita ja Kolin kansallispuistoon tutustuvia vieraita.

Kolilla avattiin Suomen vanhin merkitty luontopolku 12.7.1896. Samana kesänä rakennettiin Kolin ensimmäinen matkailumaja. Koli oli jo tuolloin yksi suositummista matkailukohteista Suomessa.

Tänä päivänä Kolilla risteilee tiheä lyhyisiin päiväretkiin soveltuva polkuverkosto heti Kolin kylän, Luontokeskus Ukon ja Hotelli Kolin tuntumassa. Kolin poluista useat ovat rengasreittejä joiden pituus vaihtelee reilusta kilometristä noin 60 km mittaiseen Herajärven kierrokseen.

Suosituin kävelyreitti on Huippujen kierros (1,4km), joka kulkee Kolin korkeimpien huippujen, Ukko-, Akka- ja Paha-Kolin, kautta. Kasken kierroksella (2-5 km) voi perehtyä kaskikulttuuriin, Paimenenpolku (2,6 km) johtaa lehtoihin ja Ennallistajan polku (3 km) valottaa metsien ennallistamista ja perinneympäristöjen hoitoa. Mäkränkierrolta (7,2km) aukeavat taiteilijoiden maisemat. Koli on tehnyt vaikutuksensa suomalaisiin taiteilijoihin kuten Eero Järnefeltiin, Juhani Ahoon, Jean Sibeliukseen. Kolista on tullut myös kalevalaisen maiseman ja suomalaisuuden symboli. Kolin maisemat ovat vaikuttaneet myös mm. kirjailija Heikki Turusen tuotantoon.

Kolin Uuron kierros (3,5km) esittelee Kolin ainutlaatuista geologiaa. Herajärven kierros on Kolilta lähtevä pisimmillään 61 kilometrin mittainen vaellusreitti, joka kiertää läheisen Herajärven. Reitti kulkee monien vaarojen laelta ja on nousujen takia suhteellisen raskas. Sen kiertämiseen on syytä varata kahdesta kolmeen päivää.


Tarinoiden mukaan Kolilla kerrotaan olleen käräjä-, uhri- ja palvontapaikkoja. Kolin pohjoisrinteessä on niin sanottu uhrihalkeama, josta on löydetty mm. kultaisia ja hopeisia kolikoita, mutta löydöt ajoittuvat Kolin matkailun alkuun 1800-luvun loppupuolelle. Paha-Kolilla kerrotaan olleen käräjäpaikan. Tarinan mukaan rikollisia olisi heitetty alas Paha-Kolin jyrkänteeltä. Joka selvisi pudotuksesta, oli syytön. Kansanperinteessä on myös tietoja paikallisista erakkotietäjistä. Kolilla uskottiin olleen voimakkaita henkiolentoja. Kansanrunossa he olivat Kolin korkeat isännät, Mustarinnan murhat miehet. Koli-nimen alkuperää tai syntyajankohtaa ei tiedetä. Erään arvion mukaan se voisi tulla purojen solinasta, jota on kutsuttu murteellisesti kolinaksi. Koli-sana voi myös tulla karjalan kielen kaljua ja paljasta tarkoittavasta sanasta, jolloin se kuvaisi avonaisia kalliohuippuja. Mielikuvituksellisemman teorian mukaan Koli-nimitys voisi tulla uhrihalkeamaan tiputettujen uhrilahjojen kolinasta. Kokeilimme. Ei kuultu kolinaa. Lieneekö syy kolikossa vai halkeaman täyttämissä havunneulasissa. Silti jännä paikka lapsille.

Kolin Uuron kierroksen sekä Huippujen kierroksella kiipeilyn jälkeen maistuivat Kahpitsa-ravintolassa kiviarinalla paistetut, ruistaikinaan leivotut pizzat näköalaterassilla, Pielistä ja kansallismaisemaa ihaillen. Pizzojen erikoisuus ja ainutlaatuisuus perustuu paikallisiin makuihin. Pizzeriassa hyödynnetään pääosin paikallisia raaka-aineita ja vaalitaan pohjoiskarjalaista ruokaperinnettä. Ravintolasta on loistavat näköalat Pieliselle ja läheisille vaaroille. Frutti di Pielinen savumuikku ja lohi täytteellä oli loistava yllättäjä pizzan syöjien makunystyröille. Meni kärkeen pizzalistoillamme. Ehdottomasti maistele ja nauti jos Kahpitsaan eksyt.


Juuri avattu Kylpylä Spa Lotus Kolin Purnuvaaralla täydentää Kolin matkailutarjontaa. Kolilla riittää kokemista, näkemistä, elämyksiä, harrastusmahdollisuuksia. Jokaiselle. Ja kaikille vuodenajoille. Miksi mennä Lappiin kun voi ajaa Kolille?


Luontokeskus Ukko sekä Kolin hotellin palvelut
Matka parkkipaikalta Kolin vaaroille alkaa hissillä.


koli.fi
luontoon.fi
koliactiv.fi

Kommentit

 1. Hei! Samoilla poluilla olemme kulkeneet, tosin me olimme siellä jo kesäkuun puolella. Kolin maisemat ovat kyllä vertaansa vailla!
  t. Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiina! Meilläkin tulee käytyä Kolilla useasti vuodessa, ja innolla odotan pienemmän lapsen kasvamista vielä pari vuotta, että jaksaa reippaasti kiertää pidemmätkin polut :) Hauskoja patikointeja Sinulle!

   Poista

Lähetä kommentti

Ajatuksien vaihtoa:

Suositut tekstit